Als student was Pieter Geusens al een ambitieuze en actieve jongeman. Terwijl hij studeerde, voorzag hij evenementen van techniek- en geluidsinstallaties. Een succes, zo bleek, en hij breidde zijn portfolio verder uit in de jaren die volgden. Vandaag vertelt Pieter hoe hij met zijn bedrijf Ferm Rental particulieren en bedrijven voorziet van eventmateriaal en hoe hij tegelijkertijd strategisch omgaat met de huidige uitdagingen van de evenementensector.

In de regio rond Genk staat Ferm Rental bekend als totaalleverancier van eventmateriaal. Pieter Geusens koos heel bewust voor die aanpak. Wij willen onze klanten zo goed en efficiënt mogelijk voorzien van eventmateriaal door het aanbieden van een ruim assortiment. Zo helpen we een cateraar te voorzien van het juiste porselein en glaswerk. Een medewerker personeelszaken ondersteunen we bij de organisatie van een gezellige familiedag. Maar staan we bijvoorbeeld ook klaar om koppels een onvergetelijke huwelijksdag te bezorgen.”

Ontzorgende rol

En die materialen lopen ver uiteen: van projectorschermen en belichting tot glaswerk en porselein. “Ik ben inmiddels vijf jaar actief als professional”, vertelt Pieter. “Daarvoor was het eigenlijk meer een uit de hand gelopen hobby. Ik begon eerst met technische installaties, maar breidde al snel mijn aanbod uit naar audiovisueel materiaal om bijvoorbeeld ook zakelijke events aan te kunnen. Uiteindelijk kwamen mijn klanten ook met andere vragen, zoals meubilair en glaswerk.” Pieter geniet van het feit dat hij van zijn hobby zijn werk heeft kunnen maken. “Ik vind het fantastisch om steeds weer zo’n ontzorgende rol op me te nemen, al komt er voor ons heel wat werk bij kijken. Wij moeten enkele keren per week een enorme hoeveelheid materiaal binnen een korte tijdsspanne op locatie zien te krijgen.”

Dat ene aanspreekpunt zijn voor de klant en alle gasten een wauw-gevoel bezorgen… Daar gaan we voor.

Flexibel schakelen

Wij: dat zijn Pieter en een vijftal voltijdse freelancers. “In drukke tijden hebben we echt een flink team nodig. Gelukkig hebben we dat netwerk ook goed kunnen opbouwen. Tijdens de pandemie merkten we hoe zwaar de evenementensector onder de crisis te lijden had en bleek het nog maar eens een slimme zet dat we vooral op freelancers vertrouwen. Dankzij die flexibiliteit waren we in staat om periodes van geen of weinig omzet goed te overbruggen en hoefden we niemand te ontslaan.”

Toch hebben Pieter en zijn team ook noodmaatregelen moeten treffen. “Vooral 2020 was een dieptepunt. Voor iedereen in de sector. Tijdens de eerste lockdowns ben je nog bezig met opruimen en eventuele achterstallige klusjes. Maar na verloop van tijd besef je dat er iets moet gebeuren. We zijn toen, samen met een aantal trouwe freelancers, tijdelijk naar de bouwsector overgestapt om daar onze kennis in te zetten. Gelukkig zijn diezelfde freelancers weer met ons meegekomen toen we opnieuw events konden gaan organiseren.”

Totaal leverancier

Hun tijdelijke uitstap naar een andere sector heeft ook voordelen opgeleverd. “Er zijn synergiën ontstaan waar we nu de vruchten van plukken”, legt Pieter uit. “Zo worden we vandaag regelmatig ingeschakeld door elektriciens om audiovisuele installaties te plaatsen in bijvoorbeeld horecazaken en installeren we muziekinstallaties voor achtergrondmuziek in bijvoorbeeld distributiecentra.”

Maar ook daarbuiten wordt Ferm Rental inmiddels weer volop geboekt, want de evenementensector is aan het heropleven. “Ik heb momenteel een bomvolle mailbox, dus het ziet er positief uit. Elke dag werken we de klok rond om alle afspraken ingepland te krijgen. We hebben dan ook voorzichtige groeiplannen voor de toekomst, al zijn we nog een jong bedrijf. Onze visie is om een totaalleverancier te zijn en daarbij niet meteen te focussen op kwantiteit, maar op kwaliteit. Dat ene aanspreekpunt zijn voor de klant en alle gasten een wauw-gevoel bezorgen … Daar gaan we voor.”